Shranjevanje orehov

Orehi vsebujejo zelo veliko polinenasičenih maščobnih kislin (omega 3 in omega 6), zato ob daljšem in nepravilnem skladiščenju na svetlobi ali v vlažnem prostoru radi postanejo žarki. Žarkost je posledica oksidacije maščobnih kislin v živilih (to ne velja samo za orehe, to je primer tudi pri masti, maslu, mesu, slanini …). Temperatura okolja in energija svetlobe ta proces močno podpirata oziroma pospešujeta. Razgradne snovi, ki nastanejo pri oksidaciji maščobe, so večinoma aldehidi, ketoni ali alkoholi, žarkost pa okusimo že pri majhni koncentraciji aldehidov. Orehi lahko postanejo žarki tudi takrat, ko se na njih razvije plesen.
Ko so orehi enkrat žarki, se tega ne da več popraviti. Žarka maščoba sicer nima kakšnih večjih posledic za zdravje, res pa je, da maščoba v orehih ne vsebuje več koristnih maščobnih kislin omega 3 in omega 6, s tem pa je manjša tudi njihova hranilna vrednost. Problematično bi bilo lahko samo, če bi žarko maščobo uživali pogosto ali dlje časa, to bi lahko vplivalo tudi na zdravje, delno zaradi pomanjkanja esencialnih maščobnih kislin omega 3, delno pa zaradi toksičnosti produktov oksidacije.

Orehe je najboljše hraniti cele v lupini, saj je to najboljša zaščita pred oksidacijo maščobe in žarkostjo. Hranimo jih v papirnatih vrečkah v suhem, hladnem in temnem prostoru.

Ko orehe izluščimo se hitro začne proces oksidacije in to kmalu začutimo, saj dobijo žarek okus. Zato je zelo pomembno, kako jih shranjujemo. Nekaj nasvetov:

  • za krajši čas jih lahko shranite v temnem in hladnem prostoru v stekleni, kartonski, celofanski ali platneni embalaži (do 3 tednov)
  • če jih želite shraniti za dlje časa, pa jih v zaprti posodici ali dobro zaprti plastični vrečki dajte v hladilnik ali celo zamrzovalnik.
  • orehe lahko tudi zamrznete, tako vas bodo ”počakali” kar leto dni, uporabite dobro zaprto embalažo (najbolje če to naredite s strojčkom za vakuumsko pakiranje). Da ne absorbirajo tujih vonjav, jih shranjujte ločeno od drugih izdelkov.
  • najhitreje se pokvarijo mleti in nasekljani orehi, zato je boljše hraniti cela jedrca.
  • izluščene orehe ne shranjujte v plastični vrečki, ker bo pomanjkanje prezračevanja povzročilo njihovo gnitje.
  • rok trajanja oreškov pri sobni temperaturi je do dveh, treh tednov.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja