Rabarbara, nekoč v vsakem vrtu, danes malo zapostavljena zelenjava, je zelo uporabna rastlina za kulinarične, zdravilne in tudi druge namene. Le ta vsebuje različne koristne snovi, ki ugodno vplivajo na naše zdravje, vendar moramo biti previdni, saj so užitna le stebla. Listi, ki jih pri prehrani ne smemo uporabljati, so strupeni – vsebujejo oksalno kislino, ki jo sicer najdemo tudi v steblih, vendar v manjših količinah.
Lahko pa te liste in tudi stebla koristno uporabimo, saj imajo odlično moč čiščenja. Oksalati, soli oksalne kisline, se lahko vežejo na težko topne minerale, kot sta vodni kamen in rja. To so že nekoč dobro vedele in s pridom izkoriščale gospodinje, ki so si z rabarbaro pomagale pri čiščenju kopalnice, loncev ožganih od navadnega ali plinskega štedilnika, kotlov in drugih stvari, ki sta jih napadla rja in vodni kamen.
.
1 thoughts on “Z rabarbaro nad umazane lonce”