Najnovejši trend v kulinariki je kuhanje, pri katerem ne zavržemo skoraj nobenega dela zelenjave ali sadja, saj se čedalje več ljudi zaveda dejstva, da imajo olupki sadja in zelenjave polno antioksidantov ter drugih zdravilnih in koristnih hranil, ki spodbujajo zdravje na različnih ravneh. Tako teh hranil zaradi nevednosti ne moremo kar zavreči v smeti. Že v času naših babic je bilo nepredstavljivo, da bi zavrgli katerikoli del zelenjave – vse se je porabilo, tudi lupine čebule in česna,
Čebula in česen sta v kulinariki najbolj uporabljeni zelenjavi v kuhinjah po vsem svetu in večina ljudi zunanjo “papirnato” lupino te zelenjave zavrže. Dejansko pa je lahko ta del celo bogatejši s hranili kot sočni del glave. Verjetno je še najbolj poznana uporaba čebulnih olupkov za barvanje jajc za velikonočne pirhe , mi pa vam ponujamo še nekaj nasvetov, kako lahko izkoristite »odpadne« lupine čebule in česna.
Najprej pa poglejmo kaj dobrega se skriva v lupinah čebule in česna
Tanka lupina, ki varuje plod čebule in česna, je odličen vir vitaminov A, C, E, antioksidantov in flavonoidov. Olupki čebule so polni kvercetina, rastlinskega flavonoida, močnega antioksidanta s protivnetnimi učinki na telo. Lupina česna vsebuje fenilpropanoide, antioksidante, ki ščitijo srce, pomagajo v boju proti procesu staranja, podpirajo ter krepijo imunski sitem, znižujejo raven skupnega holesterola in krvni tlak
Kako uporabiti čebulne in česnove olupke
Najprej pomembno opozorilo oziroma nasvet. Če želite česen in čebulo uporabiti skupaj z lupino, izberite zelenjavo, ki ste jo: ali pridelali sami, ali je lokalnega porekla, pridelana pri poznanem in preverjenem pridelovalcu, ali pa je iz biodinamičnega kmetovanja. Lahko je tudi iz lokalne ekološko pridelane zelenjave. Ne uporabljajte pa lupin čebule in česna nekontroliranega porekla, tudi EKO certifikati iz drugih delov sveta so vprašljivi. Zavedati se je potrebno, da lupina ne koncentrira le velikega števila koristnih snovi, ampak tudi škodljivih.
Najlažje bomo olupke izkoristili, da suho lupino zmeljemo in jo dodamo jedem kot začimbo. Lahko pa jih pustite tudi v velikih kosih in uporabite na enak način kot lovorjev list in jih odstranite preden jed postavite na mizo. Suhi olupki čebule in česna niso le zdravi, temveč dajejo jedi poseben okus. To uporabimo pri raznih juhah, omakah, obarah, enolončnicah, kuhanju riža ali krompirja in podobno. Obrok bo tako poln antioksidantov, poleg tega pa bo dobil bogato barvo, odvisno od čebule, ki jo boste uporabili.
Lupine posušite, sesekljajte in pripravite kot zdravilni čaj. Posušene in zdrobljene lupine prelijte z vročo vodo, pustite 10 minut in precedite. Dnevno lahko popijete od dve do tri skodelice, če spijete to zvečer, bo to izboljšalo spanec.
Čebulo in česen lahko pečemo v pečici v olupku. Čebula postane sladka in mehka, česen pa dobi zanimiv, rahlo karamelni okus.
Česen je najbolj zdrav surov. Mlad česen porabimo v celoti, tudi aromatične lupine. Daleč najbolj koristno uporabimo česen, če kar ugriznemo v surovi strok in ga preprosto pojemo. Lahko ga tudi prepražimo, da dobi nekoliko karameliziran sladkast priokus, lupine pa nikar ne olupimo. Zaščitni sloj ohranja česen mehak v notranjosti, medtem ko v lupinah ostanejo hranljive snovi.
Ko se vas loteva prehlad je napitek iz čebulnih olupkov res odličen.
Sestavine:
– lupina dveh čebul
– kamilica – 2 žlici
– posušeni timijan – 1 žlica
– voda – 2 skodelici
Priprava:
Čebulne lupine nasekljamo in stresemo v vodo. Zavremo, dodamo še preostale sestavine in pustimo vreti 15 minut. Odstavimo in pokrijemo za 20 minut. Odcedimo, ohladimo in spijemo.
Čaj je presenetljivo dobrega okusa, izkušnje pa kažejo, da se učinkovitost pokaže že po dveh dneh pitja čaja.
Preženimo insekte. Žuželke preprosto odženemo tako, da se s čebulnimi olupki podrgnemo po koži, čebula obenem tudi pomirja boleče pike insektov in žuželk. Če čebulo vtremo na mesto pika, ublažimo srbenje in bolečino.
Nega las. Čebula je dobra za rast in zdravje las. Pripravite čaj iz čebulne lupine (olupke dajte v lonec z vodo in kuhajte eno uro). Dobljeno zmes pustite nekaj časa, da se ohladi (lahko čez noč), odstranite olupke in čaj uporabite za pranje las. To bo obenem odstranilo prhljaj in okrepilo lase, ten vaših las pa bo izrazitejši.
Glivice na nohtih. Osem žlic zdrobljenih suhih lupin čebule prelijte s pol litra vodke. Pustite stati 10 minut in nato precedite. V tinkturo namočite kos vate in nanesite na nohte z glivicami, 2- do 3-krat dnevno. Učinkovito je tudi namakanje stopal ali rok v topel čaj iz čebulnih lupin 20 do 30 minut.
Alergijske in druge bolezni. Lupine čebule so učinkovite proti kožnim boleznim, bradavicam in dermatitisu ter pomagajo pri oteklinah in krčnih žilah. Lupine čebule in česna imajo protiglivične lastnosti, obkladki so učinkovito zdravilo za lajšanje srbeče kože. Lupine čebule vsebujejo tudi veliko kvercetina – antioksidanta, ki lahko pomaga zmanjšati vnetje in prepreči osvobajanje histamina iz imunskih celic ter s tem lajšajo simptome alergij.
Kuhanje riža. Rižu, ki se kuha, dodajte lupine nekaj čebul, ki jih po kuhanju preprosto odstranite. Tako bo riž obogaten s koristnimi snovmi in pridobil nenavadno barvo.
Kompostu dodajmo hranilne snovi. Namesto v kontejner za smeti olupke dodajte v kompost, tako boste v kompostni kup dodali koristna hranila.
Zalivanje rastlin. Sobne rastline zalijte s čajno mešanico iz olupkov. To je varen naravni dodatek.
Očistite zrak v stanovanju. Zelo enostavno in učinkovito očistite zrak v stanovanju tako, da v posodi zažgete ostanke česnovih lupin in pecelj, ki ostane po odstranitvi strokov. Zaprite prostor in počakajte da ostanki izgorijo, dim sicer ni najbolj prijeten, vendar uniči vse bakterije in viruse ter razkuži stanovanje. Če boste dodali še nekaj listov lovorja bo učinek še boljši in vse bo še bolj aromatično.
1 thoughts on “Lupine čebule in česna niso za v smeti”