Jabolčni kis
Poleg kulinarične ima jabolčni kis tudi številne dokazano pozitivne učinke za zdravje in dobrodejne učinke na naše telo. Zdravilen je predvsem zaradi številnih bioaktivnih snovi, ki jih vsebuje, to so ocetna kislina, katehin, galna kislina, epikatehin, klorogenična kislina, kavna kislina, p-kumarna kislina in ferulična kislina. Te snovi delujejo protibakterijsko, preprečujejo sladkorno bolezen, preprečujejo razrast rakavih tumorjev, zmanjšujejo tveganje za debelost, hipertenzijo, znižujejo holesterol.
Zdravilni učinki:
Jabolčni kis pospešuje prebavo, hkrati pa preprečuje nalaganje toksinov in je zato odlično sredstvo za hujšanje. Pomaga pri aknah, alergijah, artritisu, sladkorni bolezni, kronični utrujenosti, gripi, vnetemu grlu, povišanemu holesterolu, putiki.
Mnogi ljudje pijejo jabolčni kis zjutraj na tešče, da bi prebudili svojo presnovo. Vendar veliko ljudi ob tem dela veliko napako, saj ga pijejo premalo razredčenega ali celo nerazredčenega. Ne smemo piti čistega jabolčnega kisa, saj je prekisel in lahko poškoduje zobe, požiralnik in prebavni sistem.
Za pravi napitek za pitje zjutraj na tešče moramo v 2 dcl vode primešati le 1 čajno žličko jabolčnega kisa.
Prebava, apetit in odvečna maščoba:
Jabolčni kis še posebej dobro vpliva na našo prebavo, saj pomaga pri prebavi hrane v želodcu. Vsebuje encime, ki pomagajo pri razgradnji hrane, hkrati pa prispeva k razrastu dobrih bakterij v črevesju. Ko se poruši ravnovesje dobrih in slabih bakterij v črevesju in slabe bakterije nadvladajo dobre bakterije, se običajno pojavijo prebavne težave. Pojavijo se zaprtje ali driska, napihnjenost, bolečine v trebuhu, te težave pa lahko ublaži jabolčni kis..
Jabolčni kis je pri zaviranju apetita učinkovit zaradi kisline, ki zmanjšuje glikemični indeks živilom. S tem pa dlje časa ostanemo siti, sladkor iz hrane pa počasneje prehaja v krvni obtok, kar se odraža tudi na nivoju krvnega sladkorja.
Ocetna kislina v jabolčnem kisu naj bi vplivala tudi na encime, ki kurijo maščobo tako, da spodbudi njihovo delovanje. Ocetna in jabolčna kislina imata antibakterijske, antimikrobne in antiglivične lastnosti, še posebej učinkoviti pa sta pri uničevanju kandide.
Sladkorna bolezen
Študije so pokazale, da lahko jabolčni kis pomaga pri vzdrževanju zdrave ravni krvnega sladkorja. Kar je še posebej pomembno za ljudi, ki se spopadajo s sladkorno boleznijo tipa 2. Dve žlici jabolčnega kisa skupaj s 30 grami sira lahko pomagata znižati nivo sladkorja v krvi za štiri do pet odstotkov.
Holesterol
Kura z jabolčnim kisom občutno zmanjša nivo škodljivih maščob v krvi, ki sicer prispevajo k vrednosti slabega LDL holesterola in trigliceridov v krvi. To je še posebej pomembno za ljudi, ki trpijo za hiperlipidemijo – odvečno maščobo v krvi. Jabolčni kis ima pozitiven vpliv zaradi klorogenične kisline, ki zmanjša nivo LDL holesterola v krvi.
Kozmetika, osebna nega:
Raztopina jabolčnega kisa se lahko uporablja kot tonik za obraz za uravnoteženje naravnega pH kože. Raztopina se nanaša na obraz z vato zvečer pred spanjem in zjutraj pred nanosom kreme in ličil. Po tej terapiji bo ton kože svetlejši in bolj enakomeren.
Vodico po britju lahko nadomesti mešanica jabolčnega kisa z vodo (razmerje 1: 1)
Po šamponiranju sprani lasje z mešanico jabolčnega kisa in vode bodo krepkejši in bolj sijoči.
Sončne opekline lahko odpravite z 10-minutnim namakanjem v kopeli, ki ste ji dodali nekaj jabolčnega kisa.
Masaža rok ali stopal z jabolčnim kisom sprosti in pomiri utrujene okončine.
Masaža z jabolčnim kisom pobeli zobe in odstrani z njih madeže kave ali čaja.
Pripravek proti prhljaju: zmešajte eno enoto jabolčnega kisa in eno enoto vode. Enkrat do dvakrat na teden pripravek nanesite na lasišče, glavo ovijte s toplo brisačo ter pustite delovati približno pol ure in dobro sperite z lasišča. Kis uravnoteži pH vrednost lasišča in na ta način pomiri prhljaj.
Recept proti aknam: zmešajte eno enoto jabolčnega kisa s tremi enotami vode. Z mešanico premažite problematičen del kože. Mešanico uporabite le na nepoškodovanih delih kože brez ranic ali prask.
Uporaba v gospodinjstvu:
Jabolčni kis je odlično neškodljivo naravno čistilo, saj uničuje bakterije, odpravlja neprijetne vonjave ter pomaga odstranjevati vodni kamen. Raztopino jabolčnega kisa s pridom uporabimo za čiščenju kopalnice in kuhinje, odličen je tudi za čiščenje kuhinjskih pripomočkov in aparatov (npr. hladilnika). Pralni stroj pa očistimo tako, da v posodico s pralnim praškom dodamo dve žlici kisa. Ker jabolčni kis ne poškoduje perila lahko opravimo to kar med običajnim pranjem.