Lešnikovo mleko

Ne prenašate mleka živalskega izvora oziroma laktoze ali pa imate preprosto raje rastlinske različice mleka? Ali veste, da se da iz lešnikov narediti mlečni napitek, ki vas zagotovo ne bo razočaral? Zelo preprosto si ga naredite sami doma.

Kaj rabimo:
domače lešnike, vodo, sol (najboljši solni cvet), lahko pa dodamo še vanilijo in cimet za okus ter razkoščičene dateljne

Priprava: 
Cele oluščene lešnike čez noč namočimo v vodi (namakajo naj se od 8-12 ur). Naslednji dan odlijemo vodo in lešnike dobro operemo pod tekočo vodo. Damo jih v mešalnik in  prilijemo novo, prekuhano vodo v približnem razmerju 1 enota lešnikov in 4 enote vode, odvisno kako redko ali gosto mleko želite. Dodamo še ščepec soli, lahko še vanilijo, cimet in datlje. Vse skupaj dobro premešajte, nato pa precedite skozi gazo (lahko tetra plenico, vrečko za pranje perila ipd.). Mleko prelijemo v steklenico. V hladilniku ga lahko hranimo največ 4 dni.

Lešnikovo mleko je bogato z magnezijem, selenom, kalcijem, manganom, ima veliko vitamina E in tudi antioksidantov. Nima holesterola in ne sledov antibiotikov.
Priporočamo vam, da popijete skodelico lešnikovega mleka vsak dan.

V lešnikovo mleko lahko vmešate kosmiče, naredite smoothie s kakavom in konopljinimi proteini, ga uporabite za palačinke ali pa le kot dodatek vašemu čaju ali kavi.
Če v kozarec lešnikovega mleka dodate nekaj žlic kakava in za gostejši okus še banano, boste dobili izredno okusno sladico kremastega okusa.

Ostanke lešnikov lahko uporabite za kak smoothi ali pecivo , lahko tudi v jutranjih kosmičih.

Lešniki spadajo med živila z visoko energijsko vrednostjo in številnimi sestavinami, ki so nujne za ohranitev zdravja.
Lešnike srečamo v pecivu, tortah, keksih in čeprav se nam zdi, da jih pojemo veliko, bi jim vsaj v zimskem času morali posvetiti več pozornosti.


Kam pa po lešnike?
Najenostavnejše kar na E- kmečko tržnico ZDM

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja